Ugens tip 22: Læsetræning på tablets
Når jeg arbejder med mindre elever i indskolingen, som er i risiko for dysleksi, tager undervisningen primært udgangspunkt i at træne elevernes evne til at koble bogstav og lyd, når de læser og skriver - med fx Fandango Bogstavlydbog, VAKS og Fingernemt.
Men det kan være svært for eleverne at arbejde videre med disse bogstav-lydmetoder hjemme, hvis strategierne stadig ikke er helt indlært. Og de færreste forældre er så fortrolige med disse måder at læse og stave på, at de kan give den fornødne støtte hjemme.
Men heldigvis findes der en del læseapps til iPad/tablets, som eleverne kan lege og træne med hjemme - og som supplement i skolen.
Til elever med dysleksi - eller risiko for dysleksi - benytter og anbefaler jeg primært de apps, der tager udgangspunkt i træning af bogstav-lydforbindelser. Dvs. at læsningen trænes vha. bogstavernes lyde - i stedet for blot deres navne. Og der arbejdes systematisk med ordenes enkeltlyde, og med sammensætning af disse lyde til ord.
De apps, jeg oftest anbefaler til eleverne er:
Knæk læsekoden
Her trænes det helt basale: bogstavernes udseende, form og lyd.
Eleverne præsenteres for et tilfældigt - eller et selvvalgt bogstav - de hører lyden, får vist skriveretningen, og skal herefter selv skrive med fingeren.
Desuden kan man træne små vrøvleord - og herved sammensætningen af to bogstavlyde.
De 120 mest almindelige ord kan også øves.
Der er både en træningsmenu og en spillemenu.
Læseguld 1 & Læseguld 2
Disse to apps har samme opbygning og indhold - blot med øget sværhed i 2'eren.
Alle opgaver er ens opbygget. Som udviklerne selv siger: "Denne læseapp er udelukkende til rå, effektiv læse- og stavetræning og indeholder ikke distraherende underholdning. Det er vigtigt, da det kræver meget koncentration at lære og at automatisere lydmetoden i læsning."
Opgaverne består i Læseguld 1 af 4 konsonanter og en rimdel. Eleven skal finde de to konsonanter, der giver et rigtigt ord, når det sættes sammen med rimdelen.
I Læseguld 2 skal der sættes en konsonantklynge med to konsonanter foran rimdelen.
I både 1 og 2 øges længden og sværheden af ordene - fra to/tre bogstaver til seks.
Knæk læsekoden, Læseguld 1 + 2 og en app, der træner de 360 mest almindelige ord, kan købes i en samlet pakke.
Læsesjov
I denne app er der tre forskellige spil, der alle træner lyd-bogstavforbindelsen.
1) Et spil, hvor man trækker i et billede, derved bliver billedet til bogstaver. Når man trækker videre splittes bogstaverne og falder til bunden af skærmen. Man skal nu sætte bogstaverne rigtigt på plads - og bogstavernes lyde siges undervejs.
2) Et spil, hvor man præsenteres for et ord - i både billed, lyd og bogstaver. Herefter forsvinder bogstaverne, og man skal med et lille fly finde dem igen. Også her siges bogstavlydene, når man rammer dem med flyet.
3) Et spil, hvor man præsenteres for et ord, hvor der mangler enkelte bogstaver. Det korrekte bogstav skal findes og trækkes ned på plads i ordet. Igen siges bogstavlydene tydeligt undervejs.
Læsesjov har mere spil og historie i sig end Læseguld, men stadig er læsetræningen i fokus.
Der er en progression i sværhedsgraden undervejs. Man begynder med de mindste og letteste ord, og efterhånden åbnes der for sværere trin/ord.
Selv om ingen af disse apps har en storslået historie eller masser af overraskende indhold og features, så oplever jeg, at eleverne rigtig godt kan lide dem. Og mange tager selv initiativ til at få købt dem til iPad'en derhjemme.
Læsetræningen opleves faktisk som et spil, samtidig med at eleverne er bevidste om, at de kan blive bedre til at læse ved at bruge dem.