top of page

Læs og skriv i sommerferien - med Phinneas og Ferb

Nyhedsbrev 7/20


Solen skinner, sommerferien er lige på trapperne. Og i dag har jeg siddet ude i det dejlige sommervejr og rimet lidt sammen med Phinneas og Ferb fra Disney Sjov.

For hvordan får jeg atter slået et slag for, at der skal læses i sommerferien - også selv om dysleksien får læsningen til at drille?Den fornuftige forklaring er, at hvis man læser, bliver man bedre til at læse. Og hvis man ikke læser, bliver man ikke bedre. Faktisk kan man ligefrem gå tilbage i læseniveau, hvis man ikke læser i de 6 uger, sommerferien varer.


Men for nogen virker den fornuftige forklaring sikkert ikke til motiverende nok. Og her er det, at Phinneas og Ferb kommer ind i billedet. For jeg har altså siddet ude i haven med et glas koldt saftevand og jammet med de to fantasifulde drenge i dag. Og sammen har vi lavet et splinternyt vers til deres introsang.

Desværre havde de ikke tid til at indspille nummeret sammen med mig, og da jeg virkelig ikke synger ret godt, så får I desværre kun teksten her. Men jeg håber, at nogen har lyst til at synge den, og at det splinternye vers faktisk har versefødder, der passer til melodien. (Find evt. melodien på YouTube og syng med - gerne højt og falsk.)

Og allermest håber jeg selvfølgelig, at en masse børn og voksne vil lade sig inspirere af den fine sang, vi har lavet. Her kommer den:


"Det er sommerferie,

vi daser derhjemme,

men skolen vil slå det i stykker.

Derfor er det så vigtigt,

man ikke må glemme,

at brug' den på noget der ry'ykker.

For eksempel...


...Læs' i en bog

eller hør' en historie

Skriv' en masse breve til mor.

høre en lydbog, der handler om prut.

Sæt bogen i øret og læs...


(...)Som I kan se,

der er meget der skal nås,

før skolen starter i august.


Jeg ' sikker på, at bogens univers

vil gør dig vældig glad.

Jeg ' sikker på, at bogens univers

vil gør dig vældig glad.


Moar - nu gider jeg godt læse en bog i ferien!"


Okay, det var måske ikke verdens skønneste sang. Men den var sjov at lave.


Så gør som Phinneas og Ferb og jeg siger: Læs og skriv jer igennem sommeren!

Læs, fordi bøgerne er fyldt med sjov, spænding, gru, magi, kærlighed, viden og underholdning.

Læs, for at holde fast i den gode læseudvikling, der måske allerede er i gang, eller for at sætte gang i en udvikling, der har brug for et skub i den rigtige retning.

Skriv, for at sætte spor og ord på din egen verden og måske for at fortælle andre om den.

Skriv, for at udvikle dit eget sprog. Skriv en sang, et brev, en scrapbog, en novelle eller bare en masse tilfældige ord.


Og gør det hele på din egen måde. I ferien handler det ikke så meget om rigtigt eller forkert. Det handler om at opleve glæden ved de skrevne ord - både dem andre har skrevet, og dem du selv skriver.


Personligt har jeg planer om at prøve at lægge mobilen og computeren så langt væk som muligt, og i stedet vil jeg finde sommerferiebøgerne frem - både dem på papir og dem, jeg skal læse med ørerne. Og så gælder det om at finde et dejligt sted, hvor jeg kan leve mig ind i bøgerne verden.

Når jeg altså ikke lige skal spise en is, bade i havet eller vinde over min familie i kortspil.


God sommer og god læselyst til alle lærere, børn og forældre.Comentarios


Seneste blogindlæg
Arkiv
Sorter efter tags
bottom of page