top of page

2/17 Flipped VAKS

Der er noget, som jeg tit har stået og manglet. Jeg har manglet nogle små instruktionsfilm, der viser, hvordan man læser ord med brug af de fem VAKS-strategier.

Det er nemlig sådan, at de læsestrategier, eleverne lærer i supplerende undervisning, jo gerne skal understøttes af både elevens forældre og af deres egne lærere i hverdagen.

Men hvis ikke forældre og lærere kender de fem specifikke læsestrategier, som VAKS præsenterer, har de helt forståeligt rigtig svært ved at støtte eleverne i at bruge dem i hverdagen.

Og jeg møder mange forældre og lærere, der giver udtryk for, at de gerne gerne vil have større kendskab til VAKS-strategierne.

Selvfølgelig kan man afholde små kurser for både kolleger og forældre. Men det er tidskrævende for alle parter, og når der er gået lidt tid, det kan måske være svært at huske, hvad man har hørt og lært.

Så tænk hvis forældre og lærere - og elever, der lige har glemt en strategi - i stedet kunne se en film, der viser, hvordan man læser ord med henholdsvis Lyd for lyd, Rim, Vokalalarm, Klip og Spion. Film der kan ses et utal af gange, lige når man har brug for det.

Og i dag har altså jeg besluttet at gøre noget ved mit problem. Så her får I mine fem små film med flipped classroom VAKS-undervisning.

Jeg håber, både lærere, forældre og elever kan få glæde af filmene. Så brug og del dem endelig.

Lyd for lyd

Fonematisk strategi.Bruges til lydrette ord + i kombination med de øvrige strategier.

Først læses vokallyde, herefter læses ordet fra første vokal. Til sidst sættes konsonanter i indlyd på.

Rim

Bruges til ikke-lydrette ord.

Læses ved først at identificere ordets rimdel, og herefter sætte den sammen med ordets første del.

Vokalalarm

Bruges til ord, hvor vokalen kan have betinget udtale.

Læses ved at prøve med både standard og betinget udtale af vokalen.

Klip

Morfematisk strategi, hvor de mest almindelige forstavelser og endelser (præfiks og suffiks) læres. Ordet læses ved at klippe disse væk, og koncentrere sig om at afkode stammen af ordet med én af de andre strategier.

Spion

Bruges ved læsning af lange, sammensatte ord.

Læses ved at man går på jagt efter kendte dele af ordet,. Herved bliver ordet mere overskueligt, og der skal kun bruges energi på at læse dele af ordet.

Seneste blogindlæg
Arkiv
Sorter efter tags
bottom of page