En alternativ feriedagbog
Nyhedsbrev 16/17 (Genudsendelse af Ugens tip 7)
Da jeg var barn for længe, længe siden, skrev jeg altid feriedagbog/-scrapbog, når jeg var på ferie med min familie.
Hver dag skrev jeg lidt om, hvad jeg havde lavet. Og sammen med teksten klistrede jeg billetter, postkort, særligt fint slikpapir m.v. ind på siderne. Den slags er der vist ikke mange børn, der gør længere.
Men hvad kan man så gøre, for at ens børn og elever kommer til at holde skrivningen ved lige i løbet af sommerferien? Og er det overhovedet nødvendigt at holde skrivningen ved lige?
Som udgangspunkt er mit svar "JA, det er nødvendigt". Det er ikke en god idé at holde 6 ugers pause med hverken læsning (se mere om det i nyhedsbrevet i næste uge) eller skrivning.
Og især ikke hvis man har dysleksi og i forvejen ikke skriver ret meget.
Men skrivning ikke skal være en sur lektie, man tvinges til at lave i sin ferie. Det skal være noget, man gør, fordi det er sjovt. Og hvordan gør man så den svære skrivning sjov?
Mit forslag er, at man opgraderer og opdaterer feriedagbogen til et mere tidssvarende format.
En af mine elever har givet mig idéen til nedenstående metode.
Trods store stavevanskeligheder skrev han med ildhu hver dag på sin ferie, og da han kom hjem fra ferie, viste han mig stolt det imponerende resultat. Og nu giver jeg så idéen videre til jer.
LAV EN FERIEBLOG
Ved at lave en digital feriedagbog, kan man slå mange fluer med ét smæk:
Man kan skrive gode tekster med få stavefejl, fordi man kan bruge sin kompenserende it som fx ordforslag og tale til tekst.
Man kan let tilføje billeder og video.
Dagbogen kan læses af familie og venner hjemme - så skriveformålet bliver pludselig helt konkret.
Det er let at få et flot resultat, som man kan være stolt af.
Hele familien kan være sammen om at skrive feriebloggen.
Der er mange forskellige steder, man kan oprette en gratis blog. Selv har jeg benyttet Wix.com til blog/hjemmeside, og det, synes jeg, fungerer godt.
Men hvis man googler "gratis blog", så dukker der mange forskellige forslag op, så det er bare om at kaste sig ud i det.
Held og lykke med feriebloggen og den sjove skrivning i ferien.
PS: Jeg er altså ikke begyndt udelukkende at genbruge gamle nyhedsbreve, men her op til ferien har jeg valgt at sende nyhedsbrevene fra sidste år ud igen - fordi de giver idéer til læse- og skrivefremmende aktiviteter.
Efter ferien er jeg tilbage med nye idéer, tanker og forslag.
.